Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Culture Lifestyle Essay

  • Submitted by: anonymous
  • on August 4, 2015
  • Category: History
  • Length: 671 words

Open Document

Below is an essay on "Culture Lifestyle" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

Sistem politik di Malaysia adalah unik kerana didukungi oleh pelbagai etnik. Bincangkan sejarah pembentukan parti –parti politik di Malaysia.
Perkembangan politik di antara tahun 1945 sehingga tahun 1955 memperlihatkan bahawa pihak British mula menunjukkan sikap bertolak ansur. Seperti yang diketahui, pendudukan Jepun di Tanah Melayu selama lebih kurang tiga setengah tahun (1942-1945) telah meninggalkan kesan yang mendalam sama ada dari segi ekonomi, sosial mahupun psikologi kepada masyarakat keseluruhannya. Walau bagaimanapun, apa yang lebih penting untuk difahami ialah tempoh pemerintahan Jepun telah menyemarakkan lagi semangat kebangsaan di kalangan orang Melayu dan menafikan anggapan selama ini bahawa kuasa Inggeris tidak dapat dikalahkan. Malayan Union yang diperkenalkan oleh Kerajaan British selepas pengunduran tentera Jepun di Tanah Melayu (1946), telah ditentang habis-habisan oleh semua lapisan masyarakat dan pertubuhan Melayu. Orang Melayu sedar akan kerugian dan bencana yang akan mereka terima sekiranya Malayan Union dilaksanakan. Kerajaan British yang sedar akan kebangkitan nasionalisme Melayu, akhirnya tiada pilihan kecuali menggantikan Malayan Union dengan Persekutuan Tanah Melayu.
Apabila Persekutuan Tanah Melayu dibentuk pada tahun 1948, British telah menyatakan bahawa langkah-langkah ke arah pemerintahan sendiri akan dibuat. Ini menunjukkan bahawa British semakin bersedia untuk memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Sungguhpun demikian, kita harus ingat bahawa pada masa tersebut juga Kerajaan British turut memberikan tumpuan menghapuskan keganasan komunis. Peristiwa darurat yang berlaku (1948-1960) meninggalkan kesan yang mendalam kerana ia bukan sahaja menyebabkan banyak nyawa yang terkorban, tetapi beribu juta ringgit terpaksa dibelanjakan untuk menghapuskannya. Apabila keadaan menjadi semakin bertambah baik menjelang tahun 1955, Kerajaan British telah menyakinkan rakyat ke arah pemerintahan sendiri. Antaranya ialah  mengambil beberapa...

Show More


Citations

MLA Citation

"Culture Lifestyle". Anti Essays. 10 Dec. 2018

<http://parimatch-stavka7.com/free-essays/Culture-Lifestyle-758894.html>

APA Citation

Culture Lifestyle. Anti Essays. Retrieved December 10, 2018, from the World Wide Web: http://parimatch-stavka7.com/free-essays/Culture-Lifestyle-758894.html


SMVLL - Diam Diam Kubawa Satu Fourtwnty Reggae | Watch Van Helsing | 5 Grain Tibet Old Agate Pure Handmade Amulet Beads