Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Summerhill Essay

  • Submitted by: Palchix
  • on January 6, 2013
  • Category: English
  • Length: 854 words

Open Document

Below is an essay on "Summerhill" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

Summerhill


      Brojni mislioci su tijekom 18. stoljeća govorili o ideji slobode, demokracije i samoopredjeljenja. Spomenute ideje su u prvoj polovici 20. stoljeća urodile plodom u obrazovanju. Zamjenjivanje autoriteta slobodom bio je osnovni princip tog samoopredjeljenja.
Dakle, osnovni cilj bio je podučiti dijete bez uporabe prinude tako što će se potaknuti djetetova radoznalost te pobuditi njegov interes za svijet koji ga okružuje. Ovakav način razmišljanja označio je početak progresivnog obrazovanja i predstavlja važan korak u razvoju ličnosti. (Neill, 1980)
      Summerhil je osnovan 1921.godine u jednom engleskom selu nedaleko od Londona. Počeo je kao eksperimentalna škola, međutim danas je on demonstracijska škola, jer demonstrira, tj. pokazuje da je sloboda moguća. Pri osnivanju škole Neillova ideja vodilja bila je stvoriti školu koja odgovara djetetu, a ne dijete koje odgovara školi. (Neill, 1999)
      Neill ističe poštovanje prema životu i slobodi i radikalno negiranje prinude. Djeca odgajana takvim metodama razvit će unutar sebe kvalitete kao što su razum, ljubav, integritet i hrabrost, koji čine cilj humanističke tradicije Zapada. Iz toga se može zaključiti da je Summerhil mjesto u kojemu se liječi dječja nesreća i mjesto u kojem se djeca odgajaju u sreći. (Neill, 1988)
      U summerhillskoj školi pohađanje nastave nije obavezno. Djeci je dana puna sloboda da ju pohađaju ili da se drže podalje od nje. Raspored sati postoji, ali samo za nastavnike. Neill naglašava kako obrazovanje treba prilagoditi potrebama i mogućnostima djece. Disciplina i kažnjavanje stvaraju strah, a strah stvara neprijateljstvo. Pod slobodom se smatra činiti sve što drugome ne smeta, što se odnosi na učenike, ali i na učitelje. (Neill, 1988: 23)
      U školi Summerhill ne postoje razredni ispiti, nego se vrši posebna spontana vrsta ispitivanja u kojem pitanja nisu sastavljena tako da budu ozbiljna i da stvaraju stres kod djece, nego se djeca zaista zabavljaju...

Show More


Citations

MLA Citation

"Summerhill". Anti Essays. 17 Dec. 2018

<http://parimatch-stavka7.com/free-essays/Summerhill-383475.html>

APA Citation

Summerhill. Anti Essays. Retrieved December 17, 2018, from the World Wide Web: http://parimatch-stavka7.com/free-essays/Summerhill-383475.html


Экшн | Greek Mythology and Religion | 艦これ太陽にほえろ!