Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Telefon Bimbit Essay

  • Submitted by: yin911130
  • on October 6, 2012
  • Category: College Admissions
  • Length: 583 words

Open Document

Below is an essay on "Telefon Bimbit" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

Kebaikan dan Keburukan Telefon Bimbit
Dahulu telefon bimbit dianggap sebagai satu barangan mewah, di mana telefon jenis ini dimiliki oleh orang kaya sahaja. Kini, telefon bimbit dijual dengan harga murah dan boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja.
Kebaikan penggunaan telefon bimbit adalah memudahkan seseorang membuat panggilan. Di samping itu, pengguna telefon bimbit dapat menghantar SMS (Short Messages System) dan MMS (Multimedia Messages System) kepada orang lain dengan mudah dan cepat. Kemudahan ini sebenarnya dapat merapatkan hubungan antara manusia. Misalnya, syarikat Celcom, Digi dan Maxis dengan bantuan satelit dapat membantu pengguna telefon bimbit untuk menghubungi sesiapa sahaja di mana juga dia berada dan pada bila-bila masa.
Kedua, telefon bimbit membolehkan kita menghubungi antara satu sama lain walau mempunyai jarak yang juah. Lain daripada itu, telefon bimbit mempunyai sistem “roaming”. Fungsi sistem ini dapat membolehkan telefon bimbit dapat menghubungi seluruh dunia dan merealisasikan kata orang tua-tua, yakni “yang jauh dirapatkan, yang dekat dieratkan”.
Di samping itu, telefon bimbit juga dapat mengurangkan fenomena pengangguran atau tiada pekerjaan. Hal ini demikian kerana profesion menjual telefon bimbit juga merupakan satu jenis perniagaan. Maka, di mana ada gula, di situ ada semut. Konklusinya, telefon bimbit juga akan meningkat kestabilan ekonomi negara .
Penggunaan telefon bimbit ini juga membantu seseorang mendapatkan informasi terkini. Contohnya, masa. Selain itu, telefon bimbit membolehkan muat turun (download) pesanan secara langsung dalam beberapa minit sahaja. Misalnya, Jabatan Pengangkutan Jalan telah mewajibkan semua kenderaan berat untuk melekatkan nombor SMS (no 39900 bagi JPJ Pulau Pinang) di belakang kenderaan supaya mereka akan mendapat informasi mengenai pemandu yang berbahaya di jalan raya. Cara ini dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.
Sebaliknya, penggunaan telefon bimbit ini juga mempunyai keburukan. Sering...

Show More


Citations

MLA Citation

"Telefon Bimbit". Anti Essays. 13 Dec. 2018

<http://parimatch-stavka7.com/free-essays/Telefon-Bimbit-320258.html>

APA Citation

Telefon Bimbit. Anti Essays. Retrieved December 13, 2018, from the World Wide Web: http://parimatch-stavka7.com/free-essays/Telefon-Bimbit-320258.html


Hook and Loop Nylon strap strapping Cable Ties with buckle Band luggage Strap | Équipement de sécurité | Шторм Онлайн [25.08.18] (Esprit Games) (RUS) [L] Подробнее... Залито: 25-08-2018 16:48 (881 просмотр) Шторм Онлайн [25.08.18] (Esprit Games) (RUS) [L] Многопользовательские игры Шторм Онлайн - динамичная Action-RPG с красочной трехмерной графикой и скоростными битвами на локациях! Используй меч и магию, чтобы вернуть мир объятой адским пламенем земле!... Раздают: 0 Качают: 0 Размер: 521MB